Hvad er Grønlands historik med UFO’er?


Er UFO’er noget man taler om i Grønland? Vi får ofte beskeder fra grønlandske lyttere, der enten selv har set ting på himlen eller har hørt om mystiske sager. Derfor kigger vi nærmere på vores venner i Norden og får besøg af Rasmus Dahlberg, der er ansat i Forsvarsakademiet, hvor han er chef for Center for Arktiske Sikkerhedsstudier. Sammen kigger vi på gamle grønlandske UFO-rapporter og én mystisk henvendelse fra USA.

Episodebeskrivelse fra dr.dk mandag den 12. februar 2024

Grønlandske presseklip

“De danske X-files”

“De danske X-files” er en samling af ufo-rapporter fra perioden 1978-2002, som blev offentliggjort af Forsvaret i 2009. Se “Flyvevåbnets UFO-arkiv – offentliggjort i 2009“, hvor du selv kan gå på opdagelse.

Skandinavisk UFO Information lavede en artikelserie om arkivet, som falder i tre dele. Del tre handler om Grønland:

Project Iceworm

Project Iceworm (1958) var kodenavnet for et ikke-gennemført projekt under Den Kolde Krig, som handlede om at placere atomvåben under den grønlandske indlandsis. Vi giver ordet til dansk Wikipedia:

Projektet indebar, at 600 atombevæbnede mellemdistanceraketter skulle placeres i et 4000 km langt tunnelsystem 10 meter under indlandsisen. Der skulle bores nye tunneller hvert år, så missilerne hele tiden kunne skifte position. Hele komplekset skulle dække 140.000 km², og ville kræve 11.000 mand til at betjene systemet.

Dansk Wikipedia: “Iceworm

Det militære projekt var hemmeligt, og også noget af en mundfuld, så man lavede et forprojekt ved navn “Camp Century” der skulle afdække mulighederne, og dække over det egentlige formål:

På Camp Century blev i alt 21 tunneler med en samlet længde på 3 km bygget, og de rummede bl.a et hospital, en butik, et teater og en kirke. Det samlede antal indbyggere var omkring 200 personer. Fra 1960 til 1963 blev elektriciteten leveret af verdens første mobile atomreaktor, “Alco PM-2A”.

Vandforsyningen kom fra smeltende gletsjere, og blev testet for om smitte, såsom pest, var til stede. Man fandt dog hurtigt ud af, at isen bevægede sig langt mere intenst end forudset, og at den ville ødelægge tunneler og affyrings-stationer i løbet af blot 2 år. Faciliteterne blev derfor nedlagt i 1966.

Dansk Wikipedia: “Iceworm
Layout plan of Camp Century. Kilde: WikiCommons. Rettigheder: “This file is a work of a U.S. Army soldier or employee, taken or made as part of that person’s official duties. As a work of the U.S. federal government, it is in the public domain in the United States.”

Offentligheden fik kendskab til projektet i 1997 i forbindelse med en større rapport til Folketinget fra daværende Dansk Udenrigspolitisk Institut (DUPI; I dag DIIS) i forbindelse med fornyet interesse om amerikanske overflyvninger af Grønland med fly med atomvåben.

Clio Online har lavet et online læringsspil til folkeskolen, som i øvrigt fik en pæn anmeldelse.

Der er selvfølgelig en artikel på den danske Wikipedia.

“Grønland under den kolde krig, Dansk og amerikansk sikkerhedspolitik 1945-68”, DUPI, 1997.

Rasmus Dahlberg

Rasmus Dahlberg er aktiv på Twitter/X og Linkedin. Læs mere om han hos Forsvarsakademiet og på egen hjemmeside.

Rasmus Halbjerg har udgivet en stribe bøger, herunder “Solstorm“.

Henvisninger