Kinesisk spion-ballon og tre ukendte objekter over USA og Canada


Gang i luftrum og nyheder! Første en kinesisk spionballon, så tre ukendte objekter i luftrummet over USA og Canada over en weekend. Alle skudt ned. Forpustet? Her et sikkert håbløst naivt forsøg på at skabe overblik.

Artiklen her opdateres i takt med at sagerne udvikler sig, og jeg fletter løbende nye kilder og links på. Scroll løs, og du vil bl.a. kunne læse om

  • Den kinesiske ballon (4. februar 2023).
  • Alaska: Ukendt objekt skudt ned (10. februar 2023)
  • Canada: Ukendt objekt skudt ned (11. februar 2023)
  • Lake Huron, Michigan: Fjerde nedskydning af muligvis ottekantet objekt.
  • Pressemøde i Pentagon (12. februar 2023)
  • Boblere og nyere: Det løse og mindre bekræftede
  • Reaktioner (også nogle af de mere saftlige og gakkede)
  • Hvor du kan læse mere og hvem jeg synes du skal følge.

Da jeg fredag skrev at kæk kommentar på Twitter om at det ville blive en god aften på #ufotwitter havde jeg bestemt ikke forestiller mig rækkevidden.

Starten: Den kinesiske spionballon (4. februar 2023)

Den opsigtsvækkende sag, der hurtigt blev den mindst eksotiske: Det amerikanske forsvar fulgte ballonen gennem nogle dage, og man skød den sså ned, da man vurdere at det var forsvarligt, og nedfaldne vragdele ikke ville udgøre fare for mennesker. Den fløj i en højde på 60.000 fod.

Det er stadig en masse vi ikke ved, men ingen udfordrer at det var en kinesisk ballon: Kina bekræfter at det var deres, og siger at det var en civil forsknings-ballon til overvågning af vejret. USA derimod hævdet at det er en spionballon rettet mod militær eller civil kommunikation i USA. Amerikanerne var vrede, Kina beklagede lidt – og blev så kede af det da ballonen blev skudt ned, og kaldte det uaccaptabel. Vi har stadig til gode at finde ud af præcis, hvad ballonen var udstyret med og hvad den kunne, samt hvor mange der findes af slags og hvor og hvor meget de har fløjet rundt, men vi har dog en nogenlunde konkrete fornemmelse.

Anden sag: Uidentificeret objekt nummer 1 skudt ned over Alaska (10. februar 2023)

Allerede her bliver det straks mere eksotisk, uden at det på nogen måder betyder at der er tale om helt ny eller ukendt teknologi, endsige ikke-jordisk besøg. Det kan meget vel være forholdsvis balloner som vi opdager, fordi vi kigger mere af både politiske og teknologiske årsager. Teknologiske fordi man kan skrue på filtrene på en radar; politiske fordi der få dage forinden var politisk kritik af Bidens håndtering af den kinesiske ballon.

Balladen opstod fordi et ukendt objekt blev observeret i 40.000 fods højde, og dermed var til fare for flysikkerheden. Objektet blev skudt ned af jagerfly ved Alaska, og ligger nu på det frosne hav.

Der er ikke meldt meget officielt ud om hændelsen, men Pentagon taler om et objekt på størrelse med “en lille bil”, og altså væsentligt mindre end den kinesiske ballon.

Når man taler om et “objekt” (og ikke en ballon) er det helt bevidst, og simpelthen fordi man angiveligt ikke aner hvad det er. Som New York Times er inde på her:

“Several officials said they believed the object shot down Friday was a balloon, but a Defense Department official said it broke into pieces when it hit the frozen sea, which added to the mystery of whether it was indeed a balloon, a drone or something else”.

New York “Times: U.S. Shoots Down High-Altitude Object Over Alaska” (gavelink)

Der kom ikke-bekræftede udsagn om at der er tale om et “cylinderformet” objekt, og et endnu mere saftigt (men stadig ikke-bekræftet) udsagn om, at objektet påvirkede sensorer (radar m.v.) på de fly der var sendt afsted for at observere objektet. Desuden forlydener om, at objektet ikke havde var synligt fremdriftssystem (propel, jetmotor m.v.). Hvad det præcis betyder ved vi ikke. Det spekuleres i ny alt fra ny teknologi til besøg fra fremmede planeter, men en mere simpel forklaring kunne være, at der simpelthen er tale om en helium-ballon af en slags. Vi venter spændt på officielle udsagn, og som Karsten Marrup meget klogt siger her:

CNN var ikke ikke sen til at tage UFO/rumvæsen-vinklen op:

Pentagons pressemøde:

Tredje sag: Uidentificeret objekt nummer 2 skudt ned over Canada (11. februar 2023)

Endnu et objekt blev spottet, og denne gang skudt ned over den Canadiske delstat Yukon.

Selve nedskydningen blev udført af et amerikansk jagerfly på ordre fra den canadiske premierminister Justin Trudeau som en del af det fælles forsvarssamarbejde “NORAD” (North American Aerospace Defense Command), som refererer til både den amerikanske præsident og den canadiske premierminister. Også her tales der om et “cylinderformet” objekt.

Her pressemøde med Canadas forsvarsminister – som vist har lidt svært ved at holde grimassen, da hun bliver spurgt om objektet mon er ikke-jordisk. Uforandret interessant, fordi man tilsyneladende ikke aner hvad man har set og skudt ned:

Fjerde nedskydning: Objektet (ottekantet?) ved Lake Huron, Michigan

Nu kom der for alvor gang i #ufotwitter: Flere have spottet øget flyaktivitet i Michigan, og spekulerede i om der kunne være tale om et tredje objekt. Det viste sig at være sandt, og kort efter forlød det officielt at man have skudt endnu et objekt ned over Lake Huron i Michigan:

Pressemøde i Pentagon

Hvis man havde håbet på håndfaste, ny viden blev man skuffet. Natten til mandag den 13. februar 2023 (dansk tid) havde Pentagon indkaldt til pressemøde ved General VanHerck.

Her blev det igen tydeligt, at man ikke aner hvad det er man har skudt ned, hvor de kommer fra, eller hvad de lavede.

Det har vakt opsigt, at Pentagon ikke vil afvise at der er tale om ikke-jordisk teknologi, men svarer at man ikke udelukker noget. Men vigtigt at huske på, at man ikke har bjærget de nedskudte objekter, og tilsyneladende ikke har kunne identificere dem i luften – og når man ikke kan sige hvad det er, er det bedre at sige at man ikke ved hvad det er. Igen tvivl om at der er politisk pres for svar, hvad enten man abonnerer på UFO-hypotesen eller er optaget af aktuelle politiske spændinger mellem USA, Kina og Rusland.

Her udtaler Pentagon sig mere afventende og forsigtigt end senatsformand Chuck Schumer, der 12. februar 2023 sagde at alle tre objekter var balloner, som ekkoer her af Mick West, som tidligere har medvirket i Flyvende Tallerken.

Sådan her udlægger Karsten Marrup teksten fra pressemødet, i øvrigt på toppen af Mikkel Danielsens fine tråd, der samler op på pressemøde med General VanHerck:

Her pressemødet i sin fulde længde (kun lyd)👇

Boblerene og nyere – det løse og mindre bekræftede

Ingen tvivl om at alle er på stikkerne lige nu: Forsvaret, medierne, befolkningen og ikke mindst #Ufotwitter. Man før klogt i at anlægge sundt skepsis (jeg skal nok dele nogle af de gakkede eksempler), men her nogle af dem det er svært uden videre at ignorere:

Reaktioner

Der florerer en helt masse løse rygter og også fantasifulde og overraskende reaktioner på ikke mindst Twitter. Her nogle af dem jeg selv er stødt på og har hæftet mig ved – men det er uendelige mænger derude, og du kan selv gå på opdagelse.

En opfordring hvis du mødet et rumvæsen på din vej (det er ikke altid til at gennemskue om det er pjat eller dybfølt) 🙂 👇

Der florerer også en del (bevidst eller ubevidst) misinformation, fx videoklippet her der angiveligt viser transport af et mystisk objekt, men som i virkeligheden er fra en spillefilm (det er vist “Flight of the Navigator” fra 1986, Frederik?).

https://twitter.com/CBKNEWS121/status/1624622327869632512

Også plads til spas:

https://twitter.com/ufotruthdigger/status/1624246477261357058

Her kan du læse mere

Mikkel Danielsen, USA-korrespondent på Berlinske følger sagen, og er flink til at tweete:

Leder af Center for Luftoperationer på Forsvarsakademiet, Karsten Marrup, deler nyheder og faglige vurderinger. Super sympatisk at han på den måde er tilgængelig og svarer på Twitter:

Bogaktuelle Frederik Dirks Gottlieb fra Flyvende Tallerken er selvfølgelig også på pletten:

Foto i toppen af artiklen: “At Fort Worth Army Air Field, Major Jesse A. Marcel (looking left) of Houma, LA – holding foil debris from Roswell, New Mexico, UFO incident, 07/08/1947”. Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0 International license.