Frederik og Anja får besøg af professor i formel filosofi Vincent F. Hendricks, som tager fat i de helt store eksistentielle spørgsmål, som opstår når samtalen falder på muligt liv i rummet. For hvordan ville mennesket reagere, hvis vi en dag fik bevis på, at vi ikke er alene i universet?
Episodebeskrivelse på dr.dk
Vincent F. Hendricks er professor, dr. phil., ph.d., og leder af Center for Information og Boblestudier (CIBS), Københavns Universitet. Han optræder hyppigt i medierne, og har udgivet en stribe bøger.
Han anbefaler “Hovedbrud i naturvidenskab og filosofi“, som han har skrevet sammen med biolog Johan Olsen. Om rejser i rummet har Vincent F. Hendricks skrevet kronikken “Mars bevares!” (28 september 2009) sammen med sin far Elbert Hendricks, lektor ved DTU om “hvorfor man bør lade planer om en bemandet tur til Mars forblive i skrivebordsskuffen”.
Voyager (Voyager 1 og Voyager 2) er to rumsonder der blev sendt afsted fra jorden i 1977, og befinder sig rekordlangt væk. Programmet er stadig aktivt, fejrede forleden 45 års fødselsdag, og kan følges på NASAs website, som bl.a. byder på en konstant opdateret status-side med afstanden fra jorden og den aktuelle kosmiske stråling.
Den gyldne plade: Begge sonder indeholder “The Golden Record” med billeder, musik og lyde fra fra Jorden, herunder kysselyden (“Kiss, Mother and Child“), som Anja nævnte. Der er også hilsner på 55 sprog i forskellige varianter. NASAs website gennemgår og deler det hele i detaljer, så du kan gå på opdagelse og nørde ud helt ned i en fotoserie af fremstillingsprocessen. Der er sågar en række plakater til fri download.
Fermiparadokset (eller Fermis poradoks) handler om, at vi på den på den ene side, rent logisk, umuligt kan være alene i universet, men at vi på den anden side mangler beviser for at det forholder sig sådan (“hvor bliver de af?”). Det behandles smukt i ikke mindst spillefilmen “Contact“. Videnskabsjournalist Gunver Lystbæk Vestergård sætter flere ord på i artiklen “Fermis ulidelige paradoks” (Weekendavisen 31. marts 2022), hvor hun generøst deler videnskabshistorie med en perlerække referencer, og også kommer ind på “The Great Filter” som omtales i Flyvende Tallerken. En virkelig god artikel.
Spillefilm omtalt:
- The Martian (2015) – hvor naturvidenskaben er helten.
- Arrival (2016) – hvor humaniora er helten.
- Alien-serien.
Fotos fra NASA bringer her med NASAs generelle tilladelse. Foto af Vincent af Vincent F. Hendricks er et værk af Sif Meincke, og bringes med eksplicit tilladelse fra Vincent F. Hendricks.