Holger Bech Nielsen om universets udfordringer og muligheder (episode 55)


Vi kigger i dag på universets mange muligheder når det kommer til sorte huller, mørkt stof, ormehuller og meget mere. Til at hjælpe os med at blive klogere har vi den legendariske teoretiske fysiker Holger Bech Nielsen med. Vi har også Holgers medforfatter på bogen ‘Teorien om alt’ og chefredaktør på Illustreret Videnskab, Jonas Kuld Rathje, med til en snak om universets fascinerende aspekter.

Episodebeskrivelse fra dr.dk mandag den 10. april 2023.

Holger Bech Nielsens side hos Københavns Universitet.

Foredraget “Fra Big Bang til liv i universet” (temadag for gymnasie- og folkeskolelærere).

Holger Bech Nielsen – Strengteorien og Universets Hemmeligheder, Videnskabsår22

Jonas Kuld Rathje er aktiv på Linkedin.

Teorien om alt” af Jonas Kuld Rathje og Holger Bech Nielsen udkom hos Gyldendal i 2019 (du kan også få den som lydbog).

Drakes ligning (der også blev behandlet i episode 20: “Rum-ingeniøren vejer ind i UFO-debatten”) handler om at beregne, hvor mange civilisationer der findes i vores galakse, og hvor det er muligt at kommunikere. Dansk Wikipedia har en artikel der gennemgår ligningen. Videnskab.dk sagde i 2008 at der kun er “Lille chance for intelligent liv”, mens Illustreret Videnskab i 2021 mere optimistisk refererer astronomer for at, at “Vi kan ringe til 36 planeter“. I Niels Bohr Instituttets brevkasse “Spørg om fysik” finder du et anderledes diskuterende svar, der også runder Gud.

Bonus og apropos: 

“The Universe is pretty big place.
If it’s just us, seems like an awful waste of space”.
Ellie Arroway i den mageløse spillefilm “Contact“. 

Keplers 1. lov: En planets omløbsbane er elliptisk, og Solen sidder i det ene af to brændpunkter. Grafik: WillowW, Wikimedia. (CC) Creative Commons Attribution 3.0 Unported license.

Johannes Kepler (1571 – 1630) var tysk matematiker, astronom og astrolog – og muligvis forfatter til verdens første science-fiction-værk. Han er er manden bag “Keplers love”, om hvordan planeterne bevægelse i baner – bl.a. at planeter følger ellipseformede baner med solen i det ene af ellipsens to brændpunkter. Wikipedia har selvfølgelig en artikel om Keplers Love, og det samme har Fysikleksikon på Københavns Universitet.

På kan man fra tid til anden opleve Holger Bech Nielsen og Jonas Kuld Rathje live på Planetarium i København, komplet med spørgsmål fra salen.

Musikken til Flyvende Tallerken:
Flyvende Tallerken (Original Podcast Score by Selina Gin)” på Spotify.
Selina Gin på Spotify.

Frederik Dirks Gottlieb og Holger Bech Nielsen (foto via ogf Frederik Dirks Gottlieb)