Episode 47: Parallelle universer og tyngdekraft (enkelte ting udestår)


I denne episode er der ikke bare én men hele to astrofysikere til stede når Frederik og Anja får besøg af postdoc Sofie Marie Koksbang, som fortæller om, hvad vi ved, og hvad vi bestemt ikke ved om de fire naturkræfter. Kan man bøje tid og rum? Og hvilke muligheder er der for, at vi kan få besøg af ukendte civilisationer?

Episodebeskrivelse på dr.dk 5. december 2022
Forsinkelse: Redaktionen på Tallerken-Files er ramt af sygdom. Normalt udkommer vi mandag morgen eller senest formiddag, men denne gang kommer der til at gå lidt længere før noterne er komplette. Vi beklager og drypper løbende til nedenfor.

Dagens gæst er Sofie Marie Koksbang, postdoc, Centre for Cosmology and Particle Physics Phenomenology (CP3) på Syddansk Universitet, og modtager af Kirstine Meyers Mindelegat i 20022 for sin forskning om “de effekter universitets strukturer, fra de mindste byggesten til kæmpe galaksehobe, har på universitets dynamik og vores observationer af det”.

Her kan du opleve Sofie Marie Koksbang holde forelæsning om “Universet og dets mørke energi” (Selskabet for Naturlærens Udbredelse (SNU)) med flere fine illustrationer af det hun taler om i “Flyvende Tallerken”. Foredraget i forbindelse med at hun modtog Kirstine Meyer Mindelegat:

Elementarpartiklerne er universets mindste bestanddele (en slags LEGO-klodser), som kan vekselvirke. Kommunikere om man vil:

  • Den stærke kernekraft
  • Den svage kernekraft – som holder atomerne sammen.
  • Elektromagnetisme – som gør at vi kan røre og holde ved ting.
  • Tyngdekraften – som vi stadig har til gode at forstå til fulde, men som vi ofte tænker på som den kraft der tiltrækker to legemer.

Der er i hvert fald tre forklaringer på tyungdekræften:

Tyngdekraft – tre forklaringer

  • Newton – med æblet.
  • Einsteins generelle generel relativitetsteori (1915) som måske bedste model for tyngdekraft, selvom den egentlig afskaffer den: Hvis et legeme har en masse laver den en krumning i rumtiden (en 4-dimensionel størrelse), og når vi fx ser Newtons æble falde til jorden, så er der jorden der laver en bule i rumtiden, som æblet blot følger. Dog mente Einstein selv allerede i 1916, at teorien er mangelfuld.
  • Kvantemekanik og kvante-tyngdekraften: